Mięsne przekąski na sylwestra? Przygotowaliśmy dla Was propozycje

Przekąski na sylwestra

Przekąski na sylwestra nie muszą być skomplikowane ani czasochłonne. Sprawdziliśmy, że nasze najpopularniejsze produkty, takie jak wędliny, kiełbasy, boczek czy kabanosy, to jedne z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących składników szybkich przekąsek. Oto kilka pomysłów na to, jak je wykorzystać.

 

Przekąski na sylwestra, które pokocha każdy

 

Pierwszą naszą propozycją są quesadillas. Między dwiema tortillami układamy cienkie plastry bekonu sołtysa, a następnie kładziemy na to plasterki żółtego sera, kładziemy je na patelni i delikatnie podpiekamy tak, aby zewnętrzna strona stała się złotobrązowa, a ser w środku był roztopiony. Podajemy na ciepło z salsą, guacamole lub sosem czosnkowym do moczenia.

W podobnym stylu możemy przygotować pizzerinki. Aby zaoszczędzić sobie pracy, możemy kupić gotowe ciasto do pizzy, które kroimy na mniejsze kawałki, smarujemy sosem pomidorowym, a na nim układamy według uznania boczek chłopski lub kiełbasę krakowską bądź żywiecką albo kabanosy (w zależności od tego, co najbardziej nam smakuje, na tym daniu, wiele naszych wyrobów sprawdzi się idealnie, można je też mieszać). Na górę najlepiej jest posypać starty żółty ser, a do tego możemy dodać pomidory, pieczarki czy inne ulubione dodatki z pizzy. Wszystko to wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut, aż ser i brzegi się zarumienią.

 

Coś dla bardziej wytrawnego podniebienia?

 

A może jako przekąski na sylwestra sprawdzą się u Was faszerowane pieczarki? To świetny sposób na nietuzinkową potrawę, a jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Tutaj do wydrążonych kapeluszy dużych pieczarek proponujemy dodać szynkę nadbużańską pokrojoną w kostkę, do tego starty żółty ser i odrobinę ulubionych przypraw, jak pieprz, sól, papryka i oregano. Całość wkładamy do gorącego piekarnika i trzymamy 10-12 minut, aż do momentu, gdy ser nabierze złotego koloru. W tym daniu można poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, aby znaleźć swój ulubiony smak.

Spróbujcie też mini-pierożków, które mogą być świetną alternatywą do wcześniejszych pizzerinek. Tym razem na pokrojone na mniejsze kawałki ciasto do pizzy (najlepiej krążki o średnicy około 14 cm) nakładamy polędwicę jankowską, podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką, doprawione solą i pieprzem oraz łyżkę śmietany, całość zlepiamy na brzegach tak, że wychodzi nam pieróg. W ten sposób powstałe mini-calzone wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut, do momentu nabrania złocistego koloru.

 

Przekąski na sylwestra na zimno

 

Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasyce – na każdej imprezie sprawdzi się mini-kanapeczka. Na pokrojonych małych kromeczkach proponujemy dać roladę z majerankiem, do tego sałatę, plaster pomidora i odrobinę majonezu – efekt murowany! A dla tych, co lubią, możemy jeszcze dodać trochę sera lub ogórków, w zależności jakie są gusta smakowe naszych gości.

Kolejną klasyką są sałatki – do mieszanki sałat, dodajemy świeże warzywa, najlepiej ogórki i pomidory, do tego pokrojoną w kostki kiełbasę szynkową i odrobinę bekonu sołtysa. Całość warto polać odrobiną oliwy z oliwek oraz posypać solą i pieprzem.

Dla dzieci możemy pokusić się o zrobienie pysznych szaszłyków. Na szpilkach do szaszłyków nabijmy pokrojonego kabanosa na raz, surową paprykę, konserwowego ogórka, małą kostkę żółtego sera i znowu kabanosa, paprykę, ogórka i ser – aż do końca szpikulca. Jeżeli nabijemy to na przykład na odwróconą połówkę arbuza – powstanie nam z tego jeż, który na pewno zachwyci najmłodszych.

Zachęcamy do tworzenia szybkich i smacznych przekąsek na sylwestra z naszymi produktami. Macie wtedy pewność, że produkty mięsne, które będą towarzyszyły Wam na stole są świeże i najwyższej jakości, a w odpowiedniej formie sprawią, że nikt podczas sylwestrowej zabawy nie będzie się czuł głodny!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poleć artykuł znajomym

Facebook
LinkedIn

Zobacz także

image

Kiełbasa na grilla – jaką wybrać? 4 wskazówki, o których warto pamiętać na zakupach

Zbliża się sezon grillowy, więc postanawiasz pobiec do sklepu po dobry grill, po czym kupujesz kiełbaski w promocji w supermarkecie, bo zakup sprzętu zbyt mocno uszczuplił Twój budżet. Mamy dla…
image

Wędzarnia u Zdzicha – jak to się zaczęło? O przeprawach za Bug i PRL-u

Janki nad Bugiem - mała, malownicza wieś pomiędzy Serockiem a Wyszkowem, licząca zaledwie 120 mieszkańców. To właśnie tu ponad 80 lat temu zaczyna się historia Wędzarni u Zdzicha. Kto dał…
image

Boczek a bekon – często są ze sobą mylone. Jakie są między nimi różnice?

Boczek i bekon to chyba najczęściej mylone ze sobą wędliny. Często, kiedy rozmawiamy z klientami, są zdziwieni, że to dwie oddzielne pozycje na naszej liście produktów. Powtarzają, że zawsze byli…