W polskiej tradycji kolacja wigilijna jest bezmięsna. Pierwszy i drugi dzień Bożego Narodzenia tak postne już nie są. Wtedy przychodzi pora na rozsmakowanie się w starannie przyrządzonym mięsie i wędlinach. Jednak sam dobry przepis to za mało. Aby danie zachwyciło gości i domowników, musi bazować na wysokiej jakości produktach. Jak wybrać najlepsze wędliny na święta – szynki, kiełbasy, pasztety czy boczki? Już podpowiadamy!
Wędliny na święta z supermarketu? Zapomnij!
Długa lista konserwantów, sztuczne dodatki poprawiające kolor i smak, szczelne pakowanie w nieapetyczny plastik – to główne grzechy wędlin dostępnych w popularnych dyskontach. Przez to wędliny niestety nie są ani smaczne, ani zdrowe, a już po kilku dniach znika także ich atrakcyjny wygląd, który mogliśmy jeszcze znać z momentu przyglądania się im na sklepowej półce. A czas Bożego Narodzenia jest przecież wyjątkowy i wszyscy chcemy smakować wtedy najwyższej jakości produktów! Nie warto zatem iść na tak duże i niekorzystne ustępstwa.
Po czym poznać dobre świąteczne wędliny?
Dobrej jakości wędlina składa się wyłącznie z mięsa, soli i innych naturalnych przypraw – to zasada obowiązująca zarówno w święta, jak i pozostałe dni roku. Warto szukać tradycyjnych produktów, które „wiejskimi” będą nie tylko w nazwie, a przede wszystkim w pięknym aromacie przywodzącym skojarzenia z dzieciństwem i smakiem rozpływającym się w ustach jeszcze na długo po zakończonym kęsie.
To możemy jednak określić wyłącznie przez spróbowanie. Jak bez tego poznać najlepsze wędliny na święta? Szukajmy marek, których produkty są efektem cierpliwej i starannej produkcji, opartej na własnych, latami udoskonalonych recepturach i z satysfakcją klienta jako nadrzędną wartością.
Dobre wędliny na święta – gdzie ich szukać?
Chcąc zachwycić gości i domowników pysznymi oraz zdrowymi wędlinami świątecznymi, kierujmy wzrok w stronę ofert głównie małych wędzarni o wielowiekowej, wiejskiej tradycji. Wędzarnia u Zdzicha to miejsce, w którym od pokoleń zajmujemy się ubojem i rozbiorem świnek. Nasza oferta składa się z kilku produktów – wędlin, kiełbas i podrobów, jakich klienci poszukują najczęściej, ale za to dopracowanych do perfekcji. Zawsze możecie nas Państwo zapytać o najlepsze wędliny na święta – w końcu my znamy się na tym jak mało kto 🙂
Czy dobre wędliny muszą być drogie?
Szukając najlepszej wędliny na święta Bożego Narodzenia, trzeba liczyć się z tym, że będzie ona droższa od wędlin dostępnych w supermarketach. Dlaczego? To proste! Producenci najtańszych mięs dodają różne dodatki, by z niewielkiej ilości mięsa wytworzyć sporo parówek, mielonki, szynki czy pasztetu.
Ile przyjdzie nam zapłacić za dobre, naturalne i wiejskie wędliny na święta? Oto przykładowe ceny w naszym sklepie, z podziałem na najchętniej wybierane mięsne wyroby bożonarodzeniowe:
- Szynka nadbużańska – 40 zł za kg.
- Boczek chłopski – 32 zł za kg.
- Pasztet Janeczki – 39 zł za kg.
- Kiełbasa Zdzicha – 30 zł za kg.
- Polędwica Jankowska – 42 zł za kg.
Każdy z nas musi samodzielnie ocenić, ile chce i może zapłacić za świąteczne wędliny. Gorąco zachęcamy jednak do tego, by w ten wyjątkowy, bożonarodzeniowy czas podarować sobie mięso tak aromatyczne i pyszne, jak pamiętamy je z dzieciństwa! Wtedy święta nabiorą jeszcze lepszego smaku!