Kiełbasa na grilla – jaką wybrać? 4 wskazówki, o których warto pamiętać na zakupach

Kiełbasa na grilla

Zbliża się sezon grillowy, więc postanawiasz pobiec do sklepu po dobry grill, po czym kupujesz kiełbaski w promocji w supermarkecie, bo zakup sprzętu zbyt mocno uszczuplił Twój budżet. Mamy dla Ciebie złą wiadomość: nawet najlepszy grill w niczym Ci nie pomoże, jeśli kiełbasa, którą kupisz będzie kiepskiej jakości. Jak więc ją wybrać, żeby się nie rozczarować? Podpowiadamy.

 

Im krótszy skład, tym lepiej

 

Kiełbasa na grilla może być naprawdę pyszna, ale trzeba wiedzieć, jak ją wybrać. Pierwsza zasada, którą warto się kierować przy jej zakupie, to: im krótszy, skład, tym lepiej. Szukaj więc takich produktów, które na etykiecie mają zaledwie kilka składników – mięso i przyprawy.

 

Mięsa w kiełbasach powinno znajdować się jak najwięcej – najlepiej minimum 95 proc., idealnie, gdyby było go 100 proc. Najczęściej do produkcji kiełbas używa się wieprzowiny, jednak najlepszy smak można uzyskać, dodając do niej trochę wołowiny. Oprócz mięsa, w kiełbasie powinny znajdować się tylko przyprawy, np. peklosól, pieprz i czosnek. Niestety, bardzo często dopiero początek długiej listy składników na etykietach produktów.

 

Unikaj sztucznych dodatków

 

Jedynym konserwantem znajdującym się w składzie kiełbas powinna być peklosól, która dzięki dodatkowi śladowych ilości azotynu sodu (E250) wstrzymuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych oraz zapobiega zatruciu jadem kiełbasianym. Jednak często dodatkowych substancji dodawanych do mięsa i przypraw jest o wiele więcej. Co zawierają kiełbasy na grilla od wielu dużych producentów?

 

  • Barwniki, znane pod nazwami, takimi jak: E120, E155, E150d,
  • wzmacniacze smaku, np. glutaminian sodu (E621), rybonukleotydy disodowe (E635)
  • cukier pod różną postacią – glukoza, syrop cukrowy,
  • zagęszczacze, np. karagen (E407),
  • aromaty,głównie aromaty dymu wędzarniczego,
  • fosforany, znane pod nazwamiE450 i E452,
  • utrwalacze koloru, np. E300 i E316.

 

Te wszystkie sztuczne dodatki do żywności mają tuszować różne defekty smaku i wyglądu kiełbas. Sprawiają, że co prawda wyglądają one pięknie i kusząco i pachną wędzonką, ale gdy ich spróbujemy często czar pryska. Okazuje się wtedy, że zupełnie nie przypominają one tych z wędzarni dziadka.

 

Stopień zmielenia kiełbasy – jaki będzie najlepszy?

 

Im bardziej rozdrobniona jest kiełbasa, tym gorzej. To pozwala producentom na dorzucenie do swoich wyrobów wielu sztucznych dodatków, które w drobno zmielonej „papce” nawet nie zostaną zauważone. Często dorzucają też wtedy do produktów to, co nie powinno się w nich znaleźć, np. rozdrobnione resztki skórek wieprzowych. W dobrej kiełbasie powinny być wyraźnie widoczne dwa składniki: mięso i tłuszcz.

 

Kiełbasa – rodzaje. Jaki wybrać najlepiej?

 

Szukając kiełbasy na grilla, możemy wybierać spośród wielu różnych rodzajów kiełbasy. Jaka najlepiej sprawdzi się do położenia na ruszt? Postaw na klasyczną kiełbasę cienką, znaną pod nazwami „kiełbasa swojska” czy „kiełbasa śląska” (u nas to kiełbasa Zdzicha).

 

Na grillu czy ognisku raczej nie zda egzaminu kiełbasa gruba, do której zalicza się np. kiełbasa krakowska czy żywiecka. Po pierwsze dlatego, że trzeba byłoby ją bardzo długo grillować, żeby uzyskać zamierzony efekt. Po drugie, zawiera ona stosunkowo mało wody, przez co po ugrillowaniu może być zbyt sucha. A po trzecie – jest dosyć „nieporęczna” – żeby zmieścić ją na talerzu, trzeba byłoby ją pokroić na plastry. A przecież na grillu z przyjaciółmi czy rodziną chcemy jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi, a jak najmniej – przy ruszcie czy w kuchni.

 

Kiełbasa Zdzicha

 

Szukasz naturalnej, swojskiej kiełbasy, która doskonale sprawdzi się na grillu? Sięgnij po jedną z naszych specjalności – kiełbasę Zdzicha. W przeciwieństwie do wielu podobnych produktów ma ona w swoim składzie aż 100 proc. mięsa wieprzowo-wołowego. Ze 120 g mięsa uzyskiwane jest 100 g kiełbasy. Oprócz mięsa wieprzowego i wołowego zawiera jedynie trzy składniki: peklosól, pieprz i czosnek. Poza peklosolą, która wstrzymuje rozwój bakterii, kiełbasa Zdzicha nie zawiera żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaku, barwników czy aromatów. To tradycyjna kiełbasa z kija wędzona drzewem olchowym, metodą tradycyjną, a następnie parzona. Mięso pochodzi od lokalnych rolników, z małych hodowli, w których świnki karmione są naturalną paszą ze zbóż bez antybiotyków. Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom na grillu albo przyjść na imprezę z prawdziwą wiejską kiełbasą, wybór jest prosty: kiełbasa Zdzicha.

Ewelina wedzarnia
Ewelina Kaczmarczyk

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poleć artykuł znajomym

Facebook
LinkedIn

Zobacz także

image

Kiełbasa na grilla – jaką wybrać? 4 wskazówki, o których warto pamiętać na zakupach

Zbliża się sezon grillowy, więc postanawiasz pobiec do sklepu po dobry grill, po czym kupujesz kiełbaski w promocji w supermarkecie, bo zakup sprzętu zbyt mocno uszczuplił Twój budżet. Mamy dla…
image

Wędzarnia u Zdzicha – jak to się zaczęło? O przeprawach za Bug i PRL-u

Janki nad Bugiem - mała, malownicza wieś pomiędzy Serockiem a Wyszkowem, licząca zaledwie 120 mieszkańców. To właśnie tu ponad 80 lat temu zaczyna się historia Wędzarni u Zdzicha. Kto dał…
image

Boczek a bekon – często są ze sobą mylone. Jakie są między nimi różnice?

Boczek i bekon to chyba najczęściej mylone ze sobą wędliny. Często, kiedy rozmawiamy z klientami, są zdziwieni, że to dwie oddzielne pozycje na naszej liście produktów. Powtarzają, że zawsze byli…