Podroby, znane również jako mięso organowe lub okrawki, to rodzaj pożywienia, którym człowiek cieszy się od czasów prehistorycznych. Podroby składają się z narządów wewnętrznych i wnętrzności zwierząt takich jak krowy, świnie, owce i drób. Należą do nich takie przysmaki jak wątroba, nerki, serce, grasice i mózg.
Podroby znane są od wieków
Najstarsze dowody archeologiczne sugerujące, że ludzie spożywali podroby pochodzą sprzed 30-40 tys. lat, kiedy to myśliwi z epoki kamiennej prażyli wątroby mamutów w Europie Północnej. Starożytne egipskie mumie zostały znalezione ze śladami mięsa organowego. Uważa się, że jedli oni mózgi małp i innych stworzeń. We wczesnych Chinach jedzenie podrobów było postrzegane jako oznaka bogactwa i szacunek.
Kto dawniej jadł najczęściej podroby?
W średniowieczu podroby były powszechnym pożywieniem chłopów, ponieważ były obfite i tanie. W rzeczywistości wiele z popularnych dziś potraw, takich jak na przykład pasztet, powstało z konieczności, aby wykorzystać to, co w przeciwnym razie by się zmarnowało. Wraz z upływem czasu, gdy zmieniały się gusta, podroby stawały się mniej popularne, a wraz z nimi ich spożycie. We współczesnych czasach nadal istnieje piętno związane z jedzeniem podrobów – niektórzy kojarzą je z biedą lub uważają za zbyt “dziwne” do jedzenia.
To mięso, które pozytywnie wpływa na nasze zdrowie
Pomimo tej powszechnej niechęci do mięsa organicznego, w ostatnich latach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem tego typu żywności. Podroby mają wysoką zawartość białka, ale niską zawartość tłuszczu – dzięki czemu jest świetną opcją dla osób chcących obniżyć poziom cholesterolu. Jest to również doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, w tym B12 i żelaza.
Świetny dodatek do potraw
Oprócz tego, że są dobre dla Ciebie, podroby mogą być również wykorzystywane w wielu potrawach. Nadaje się do gulaszu, zupy, curry i makaronu. Z podrobów można nawet zrobić kiełbaski i burgery! Dzięki odpowiedniej kombinacji przypraw, mięso z organów można przekształcić w pyszne posiłki, które są zarówno zdrowe, jak i pełne smaku.
Sięgamy po nie coraz częściej
Popularność podrobów od lat stale rośnie, ponieważ coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich wartości odżywczych i możliwości kulinarnych. Oprócz bezpośredniego spożycia przez ludzi podroby są również wykorzystywane w hodowli zwierząt domowych oraz produkcji karmy dla zwierząt domowych i nawozów.
Sięgaj po nasze produkty
Podroby są spożywane przez ludzi od czasów prehistorycznych i kiedyś były uważane za wyłączną domenę chłopów. Jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą w dzisiejszych czasach stały się coraz bardziej popularne, zarówno do bezpośredniego spożycia przez ludzi, jak i do wykorzystania w karmie dla zwierząt domowych i innych gałęziach przemysłu. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, może można wykorzystać w wielu potrawach, wędlin od gulaszu i zupy po kiełbaski i burgery. Wśród naszych wyrobów znajdziesz kaszankę z Puszczy Białej, pasztet Janeczki czy salceson „Cwaniak” – wszystkie wykonane z najwyższej klasy podrobów, pyszne i bogate w wartości.